Cum aleg un videoproiector?

Mai jos gasiti un mic tutorial despe cum sa alegeti un videoproiector, in functie de destinatia acestuia: filme acasa, jocuri de pe console sau PC, meciuri de fotbal, proiectii pe terasa, proiectii comerciale, 3D etc

Ca la orice echipament electronic trebuie sa luati in calcul anumiti parametri tehnici cum ar fi rezolutia nativa (care atentie, nu da doar ea calitatea unei proiectii), luminozitate, contrast, input (intrari) de semnal video, analogice si digitale, modul de proiectie (short/medium/long throw) etc

Explicarea termenilor de specialitate utilizati, ca si unele decizii la care ar trebui sa va ganditi, le gasiti in josul paginii.

Deci, ce proiector sa aleg, si cum il aleg?

In primul rand trebuie sa stii la cel il folosesti.

*** Pentru proiectii de filme, acasa

Este recomandat un proiector "home-cinema". Asta inseamna o rezolutie nativa mai ridicata (minim 1024x768, preferabil 1280x720 sau 1920x1080). Luminozitatea nu este foarte importanta, intrucat pentru un film, intr-o camera intunecata, sunt recomandati 900 de lumeni. Ce este mult peste va duce la obosirea ochilor si la scaderea confortului vizualizarii. Bineinteles, luminozitatea minima necesara creste cu cantitatea de lumina din incapere. FullHD sau HD pentru filme. Gasiti detalii la "Decizii, decizii"

*** Pentru jocuri de pe PC si console
Este recomandat un videoproiector de calitate, atat ca rezolutie nativa cat si ca fiabilitate. De obicei va fi nevoie de mai multe ore de utilizare continua, ceea ce presupune un stres mai mare asupra componentelor. Rezolutia minima recomandata este 720p
*** Pentru meciuri de forbal
Se recomanda un videoproiector cu o rezolutie nativa minima de 1024x768, o lminozitate si un contrast real mai ridicat (minim 1500 lumeni si 3000:1)
Atentie: un videoproiecto 1024x768 bun si cu setarile de rigoare poate oferi o imagine de calitate superioara unui 720p mai slab calitativ. Spre exemplu, proiectoarele Benq de generatie mai veche ofera imagini incredibil de clare, la o rezolutie nativa 1024x768 la imagini cu o diagonala de pana la 3 metri.
*** Pentru prezentari in interior
Este recomantat un videoproiector cu rezolutie nativa minima 800x600 (mai ridicata in cazul in care prezentarea este axata pe imagini de calitate foarte ridicata) si o luminozitate mare (peste 2.500 lumeni). Daca sunt prezentari text sau Power Point, contrastul nu este foarte important. Exceptie ar face doar situatia in care aveti multe grafice si "torturi" cu nuante foarte asemanatoare.
*** Pentru prezentari in aer liber
Aici cheia principala este luminozitatea. Un minim ar fi de 4.000 lumeni pentru o terasa umbrita si peste 5.000 - 6.000 lumeni in zone insorite dar cu soarele in spatele ecranului.
Atentie! nici un videoproiector de 10.000 lumeni, care costa pete 3.000 - 4.000 euro, nu va face fata ziua (inclusiv iarna), pe soare puternic, cand soarele bate direct in ecranul de proiectie. 

Decizii, decizii:

- fullHD sau 720p pentru cinema

- LCD sau DLP

- modare LED sau xenon

Termeni de specialitate:

- rezolutie nativa: numarul efectivi de pixeli afisati pe ecran. Un pixel poate afisa o singura nuanta de culoare odata. Ganditi-va ca va cere cineva sa pictati o imagine pe un caiet de matematica, folosind o singura imagine pentru fiecare patratica. Se va intelege probabil ce imagine este dar nu va fi prea clara. Faceti acelasi lucru folosind o hartie milimetrica. Rezultatul este cu totul altul.

- luminozitate

Cantitatea de lumina emisa de un videoproiector. Se masoara in lumeni

Pentru o proiectie de cinema in camera intunecata sunt recomandati 1000 lumeni. 

- contrast

Contrastul ofera o calitate suplimentara a imaginii, respectiv o paleta mai mare de nuante datorita unui negru cat mai aproape de negrul real (ganditi-va ca negrul ar fi lipsa completa a luminii, pe cand un videoproiector emite lumina). Daca contrastul real este prea mic, negrul reprodus va fi de fapt gri inchis, culorile inchise vor semana mult intre ele iar imaginea nu va fi foarte clara, indiferent de rezolutia nativa.

Daca pana acum contrastul insemna o mare parte din caracteristicile unui videoproiector, in ultimii ani clientii sunt "pacaliti" cu contraste artificiale de 15.000 - 20.000 : 1, mai ales la tehnologia LCD. 

Citez: "Contrast ratios. Click Here! Until about a year or so ago, contrast was the “holy grail” of home theater projector specifications. The higher the contrast ratio, the “blacker the blacks”. If you had a low contrast ratio the projector would produce a dark gray where black was called for, so details that were near black (and dark colors) basically came out the same as the background – end result – details in dark areas are lost, and the whole dark area is flat with no detail. With a higher contrast ratio, the projector can produce much darker grays, and therefore,more detail is visible in near dark areas. Today, however many projectors (mostly LCD) use “AI” to enhance contrast ratios. But ulitmately they have little effect on black levels, unless the entire image is very dark with no bright areas at all. Thus, a projector with much higher contrast, no longer guarantees a better picture, with more detail. - See more at: http://www.projectorreviews.com/benq/benq-pe8720-darkchip3-dlp-home-theater-projector/#sthash.SfclgKHU.dpuf" - sursa http://www.projectorreviews.com/benq/benq-pe8720-darkchip3-dlp-home-theater-projector/

  
  

  

Branduri

  

  

Tag-uri

  

  

Aboneaza-te la newsletter

 
Vrei sa afli prin email despre reduceri si promotii? Aboneaza-te acum la newsletter si fii la curent cu tot ce e nou!

  


  

Marturiile clientilor

 

Super servicii la un pret excelent! M-au ajutat sa imi aleg un proiector la mana a doua care obtine o imagine impecabila si cu care nu am avut pana...

Andreea Stefanescu

Vezi mai multe marturii